2015 m. balandžio 2 d., ketvirtadienis

Protingo namo valdymas telefonu


Ilgos ir šaltos žiemos naktys, turi vieną privalumą: galima pasėdėti vakarais prie kompiuterio ir sukurti vieną kitą naudingą programą ar sistemą.
Kaip jau esu rašęs, mūsų namukas yra valdovas "protingo namo" sistemos. Iš tikrųjų šiuo metu tai keletas tarpusavyje apjungtų sistemų, valdomų automatiškai. Detaliau apie tai esu rašęs čia "Protingas namas 2.0".

Jau seniai ruošiausi sulipdyti Android aplikaciją saugiai ir paprastai dirbančią su namo serveryje realizuota REST API, bet visada pritrūkdavo laiko, ar atsirasdavo svarbesnių ir skubesnių reikalų. Visą laiką norėjosi galimybės vienoje vietoje patogiai pasiekti visas reikiamas ir dažniausiai naudojamas funkcijas. Šią žiemą sugebėjau prisiruošt ir galiu pasidžiaugti rezultatu.

Viskas veikia kaip ir suplanuota, na gal UX dar reiktų pašlifuot, bet "užsakovui" tinka  :)

Pagrindinis programos langas

Pradžios ekranas
Pagrindiniame programos lange (gal reikėtų sakyti "pražios ekrane") pateikiamas svarbiausių aktualių kortelių sąrašas. Sąrašo turinys kinta priklausomai nuo to ar namuose yra mums svarbių žinių, pavyzdziui suveikus signalizacijai ar esant svarbiai informacijai, atsiranda tam skirta kortelė. Kortelės sąraše pateikiamos surūšiuotos pagal svarbumą vartotojui. Svarbiausios kortelės pateikiamos sąrašo pradžioje ir pateikiamos skirtingomis spalvomis.

Pagrindinis meniu


Pagrindinis Meniu
Kaip ir beveik bet kurioje Android programoje, visos kitos funkcijos yra pasiekiamos kairėje pusėje pasirodančio meniu pagalba. Iš čia galime pasiekti Šildymo sistemos valdymą, peržiūrėti Aliarmus, Įjungti ar išjungti šviestuvus, bei pakeisti pagrindinius sistemos nustatymus.

Šildymo sistemos informacija

 
Šildymo sistemos informacija

Šildymo sistemos apžvalgos lange, galima pažiūrėti kokia šiuo metu patalpoje yra temperatūra. Sutartinėmis spalvomis parodoma kaip esama temperatūra skiriasi nuo nustatytos (pageidaujamos) temperatūros:
  • Mėlyna  - temperatūra žemesnė už pageidaujamą (žiemos metu tai taip pat reiškia, kad kambarys yra šildomas),
  • Žalia - temperatūra yra lygi pageidaujamai temperatūrai
  • Raudona - temperatūra didesnė už pageidaujamą.
Pasirinkus kambarį, galima peržiūrėti detalią informaciją ir keisti jo temperatūrą.

Temperatūra kambaryje

Temperatūra patalpoje

 Vieno kambario temperatūros peržiūros lange galima pakeisti šildymo režimą kambaryje arba nustatyti tikslią pageidaujamą temperatūros reišmę. Galima rinktis iš trijų standartinių režimų:
  • Automatinis (standartinis)
  • Išvykę iš namų
  • Komfortinis režimas
Kiekvienas režimas turi nustatytą temperatūros kreivę, kurią turint noro galima keisti kompiuteriu. Šiuo metu temperatūra šiame lange rodoma vieno ženklo po kableliu tikslumu, tai daryta specialiai nes aš šituos duomenis naudoju ir sistemos konfigūravimui.

Apšvietimo valdymas

Antro aukšto šviestuvai
Apšvietimo valdymo funkcijos yra pasiekiamos per pagrindinį meniu. Siekiant neapsunkinti navigacijos programoje, šviestuvai sugrupuoti tik pagal namo aukštus, negrupuojant jų pagal kambarius. Pagrindinėje namo sistemoje buvau šviestuvus sugrupavęs dar ir pagal kambarius, tačiau kaip parodė 5 eksploatacijos metai, tai ne palengvinimas, bet kaip tik vartotojo apsunkinimas.
Beje programoje yra galimybė analogiškai valdyti ir elektros lizdus (rozetes)

Programos nustatymai


Nustatymai
Programos nustatymų lange galima pasirinkti ar naudoti papildomas sistemos funkcijas.
  •  Greta šviestuvų rodyti ir rozečių meniu.
  • Rodyti ne tik naujus (nepatvirtintus) aliarmus, net ir suarchyvuotus.
  • Įjungti Google Cloud Messaging - gauti push tipo pranešimus tiesiai į telefoną, jei sistemoje įvyko svarbus įvykis, pvz. suveikė signalizacija.

Aliarmai

Aliarmai
Aliarmai - pavadinimas pats kalba už save, čia rodomi aliarmai su kuriais reikia susipažinti ir patvirtinti (dissmiss)

Saugumas

Saugumas kaip sakant visoks koks sudėtingas :) su kodavimais, raktais ir kitokiais mechanizmais. 




3 komentarai:

Vidmantas Nuolaida rašė...

Dar gramatines klaidas pasitaisyk :) šlaKbaumas

saugumas rašė...

Labai patogu taip valdyti namus. Mes buvom išvykę atostogų, tai visą namų būklę galėjom stebėti per app'są.

Isveta rašė...

O kokia viso to kaina?