2015 m. balandžio 16 d., ketvirtadienis

Pirties įrengimas: grindinis šildymas ar šildomos grindys

Pirtis ir grindinis šildymas ar tai suderinama? Tikriausiai kiek žmonių tiek nuomonių. Nežinau kaip dėl grindinio šildymo, tačiau šildomos grindys pirtyje yra visai neblogas dalykas. Juk malonu išbėgus iš garinės į dušą ar priešpirtį jausti po kojomis lengvai šiltas grindis.
Taigi kaip tikriausiai jau visiems aišku, mes nutarėm pirtyje pasidaryti šildomas grindis. Mes nekeliam įrengtam šildymui grindyse prišildyti visas patalpas, tam nėra laiko, juk grindinis šildymas pakankamai lėtas. Tik pašildysim grindis - toks yra mūsų tikslas.
 Pačios garinės grindyse šildymo žinoma neįrenginėsim, tačiau šildysim:

  • duše
  • tualete
  • priepirtyje
Šildymą prijungsim prie pačios pirties krosnelės šilumokaičio, prieš tai numetę paduodamo vandens temperatūrą iki tinkamos grindiniam šildymui (pagal normas grindinio šildymo maksimali temperatūra yra +35C - +55C). Prijungti tiesiai, be temperatūros reguliavimo, negalima nes per didelės temperatūros vanduo gali perkaityti vamzdyną, vamzdžiai kaisdami plečiasi, o tai gali suskaldyti betoną, atkelti plyteles ir t.t.  Kas nors gali pasakyti kad neužteks pas krosnelę galios, bet iš patirties galiu pasakyti kad tikrai užteks :) turim konkretų pavyzdį, kur dėl karšto vandens pertekliaus yra šildomas baseinas.

Pirtis ne kasdien naudojamas pastatas, taigi ir krosnelė kūrenama ne kiekvieną dieną. Todėl sistemą užpildžius vandeniu, ji smagiai užšals ir bus tokioje būsenoje iki pavasario. Kad išspręsti šią mažą problemėlę, sistemą užpildysime skiestu glikoliu. Sistema neužšals ir šalčiausią žiemą jei glikolio koncentracija bus 40 - 50%.
40% etilenglikolio vandeninis tirpalas pradeda kristalizuotis prie -23C. To praktiškai turėtų užtekti, nors norint apsidrausti galima ir padidint koncentraciją.

Beje etilenglikolis yra nuodingas skystis, tad patartina jo negert, tačiau garų pavidalu jo toksiškumas yra gana žemas. Tiesos dėliai reikia pasakyti kad beveik visi automobiliniai antifrizai yra etilenglikolio skiediniai :)

Kaip tarėm taip ir padarėm


Priepirčio zona
Visas priepirčio grindų plotas šildomas. vamzdis išvedžiotas spirale, nes tai leidžia pasiekti tolygesnį šildymą. Šildymo vamzdžių žingsnis 20 cm, o pats vamzdis daugiasluoksnis - 16mm diametro. Aišku Lietuvoj mėgstamiausias yra 18mm, ne todėl kad taip geriau, bet tiesiog todėl kad 18mm yra per vidurį tarp 16mm ir 20mm. Vamzdį rišom prie armatūros tinklo su 20 cm akimis. Iš pradžių labai nenorėjau rišti vamzdį prie armatūros ir galvojau naudoti plastikines kabes arba gumbuotus lakštus. Tačiau apsistojau ties tinklu, dėl geresnio kainos ir kokybės santykio.  Iš viso pirtelėje sunaudojom apie 100 metrų daugiasluoksnio vamzdžio.

Tualetas ir dušas
Teoriškai tualeto ir dušo grindų šildymas yra padarytas nelabai teisingai. Laikantis rekomendacijų, reikėtų tiek kiekvienoje patalpoje turėti atskirą kontūrą, tačiau kai ta patalpa gero kvadrato dydžio, aš nematau tam jokios prasmės.

Greta būsimo kolektoriaus
Čia netoliese įrengsim ir paslėpsim kolektorinė spintą. Ją dar reikės surasti, nes tos kurias vakar eidamas pamačiau Senukuos, kainuoja nesveikus pinigus. Reiks aplankyti sildymu besispecializuojančias firmas, prigriebt kokią spintą, mažą kolektorių, cirkuliasinį siurblį ir kitus žaislus.

6 komentarai:

Bett rašė...

Bet jeigu kokybiškai padaryta ir geros akmens masės plytelės tai neturi atkelti ar skilti kaistant.

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Ar jau veikia grindinis sildymas? Gal galima apie sistema placiau suzinoti.

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Norėjau paklausti, kiek apytiksliai kainuoja suomiškos pirties irengimas? Susitaupiau pinigų, nusprendžiau, kad jau laikas būtų pirtį pasidaryti. Tik vat, nežinau ar užteks, tiek kiek turiu..

Anonimiškas rašė...

Na gal ir nieko toks sprendimas, manau, kad turėjo pasiteisinti. Bet norėčiau paklausti, o tai prie kokios tiksliai pirties krosneles pajungėte grindinį šildymą?

Betafence rašė...

Super, gerų patarimų radau. Ačiū

Pavsvas rašė...

Ieskantiems sildymo sprendimo savo namams - https://www.e-nit.lt pasizvalgykite ir isigykite! Silumos siurbliai, rekuperatoriai, kondicionieriai ir kiti mikroklimatui gerinti skirti sprendimai