2009 m. birželio 3 d., trečiadienis

Vanduo, vandenėlis, vandenukas, H2O


Padarėm šiandien mažutėlį vandens kokybės tyrimą. Vanduo pas mus iš miesto vandentiekio. Tik deja nežinau iš kokios vandenvietės. Kadangi miesto vandentiekis daugiau mažiau vandens parametrus kontroliuoja, įdomiausia buvo pasiziūrėti vandens kietumą.
Taigi rezultatai: geležis normos ribose (testukas jos nerodo iš principo visai), nitratų ir nitritų nėra (na taip ir turėtų būti vandentiekio vandenyje). O vat su kietumu biskį įdomiau. Kauno vandenys deklaruoja kad miesto vandens kietumas priklausomai nuo vandenvietės svyruoja 4,5-5,3 mgekv/l ribose. Mūsų gi testukas sėkmingai rodo 6 mgelv/l.
Asmeniškai nebijau aš to kieto vandens, bet vat mano santechnika ir būsima buitinė technika jo nemėgsta, tad teks minkštint.
Dabar reikia pasirinkt geriausią kainos ir kokybės santykį ir prieš įsikeliant pastatyt filtrus. Vieta jiems jau padaryta :)

5 komentarai:

Briedis rašė...

butinai parasyk kai issirinksi. As kol kas neapsisprendziu, nes minkstas vanduo yra gerai santechnikai, betpatampa nebetinkamas maisto ruosai ir gerimui. Ir jei daryt viska teisingai tai papildomai reik statyt ir atvirkstinio osmoso sistema ar kokitai sh po kriaukle kuris vandeni vel prisotintu tuo kas pries tai buvo nufiltruota. Mastau apie tokius http://www.ekokomfortas.lt/id-39.html
bet nelabai randu atsiliepimu...

vytas911 rašė...

aš irgi galvojau panašiai kaip briedis, bet paskui pergalvojęs suprtau, kad tai yra briedas... ir nusprendžiau, kad lengviau iki virtuvės kriauklės atsivesti atskirą vamzdį pajungta prieš minkštinimo filtrą ir nereiks jokių osmoso filtrų ir prsotinimų... čia aišku su sąlyga jei vanduo yra tinkamas gėrimui aplamai :)

Briedis rašė...

nu jo osmosas kainuoja kosmosa:) alia nuorodoje yra visai ne minkstinimo irenginys o taip vadinamas nukalkintojas. Jis kazkaip suskaido kalci ar ka tai (nesu specas:) ir jis nebelimpa prie vamzdziu sieneliu ir santechnikos. Bet tuo paciu niekur nedingsta ir todel galima toki vandeni gert:)

Unknown rašė...

Nesu didelis vandenų ir elektrolitų ekspertas. Chemijos mokslus pabaigiau mokykloj dar prieš 16 metų. Nuo to laiko vienintelė mano naudojama reakcija tai koloidinio tirmalo gamyba kavos puodelyje :) Ar turit kokių nuorodų kur moksliškai būtų parašytą apie minkšto vandens žalą? Aš surandu tik vieną išvedžiojimą kad minkštas vanduo teoriškai didina tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis (ko man žinoma nesinorėtų). Oficiali Lietuvos higienistų politika, kad kietumas kaip ir geležies kiekis įtakos praktiškai neturi, bet kaip yra iš tikrūjų ...
Statyti visokius osmosus-kosmosus baisiai nesinori nes jų naudingumas eksponentiškai artėja prie šarlatanizmo lygio. tada gal geriau 5 litrų butelį neptūno nusipirkt.

vytas911 rašė...

nu dar jei tikri minkštinimo filtrai, kurie naudoja druską tai sako kai kurie žmonės jaučia, kad vanduo jos atsirado (vietoje kalcio ir magnio jonų vandenyje atsiranda natrio). Nežinau kiek tai tiesa nes pats nesu tokio vandens ragavęs, bet kaip jau sakiau - gėrimui gi galima naudoti nefiltruotą, tada ir neptūno nereikės pirkti (kas irgi sudaro problemą - bambalių kiekis sparčiai didėja)