2009 m. birželio 9 d., antradienis

Protingas namas nuo A iki Z (1): Kas yra protingas namas

Vis dar gana daug žmonių išgirdę žodžius "Protingas namas" gūžčioja pečiais ir sako nieko apie tai negirdėję, o jei girdėję tai tik tiek kad tai kažkoks prabangos dalykas ir kainuoja baisiai daug. Jau baigiant įsirengti savo protingo namo sistemą turiu sutikti kad tai tikrai kainuoja, bet palyginus su kitų namo sistemų kainomis ne taip jau baisiai daug. Taigi prie esmės: kas yra protingas namas.

Teko matyti daug apibrėžimų ir aprašymų, o jei paprastai – tau automatizuota namo ir jame esančių prietaisų valdymo sistema.

Šiek tiek pagrupuosiu ir padetalizuosiu galimas protingo namo funkcijas. Jei kas nors perskaitys šį ilgą straipsnį iki galo pamatys kad nemažai čia išvardintų funkcijų jau turi savo namuosе. Тad po truputį visi namai tampa protingais.

Ekonomija ir komfortas

Šildymas ir vėdinimas

Protingo namo sistema leidžia automatiškai valdyti namo šildymo ir vėdinimo sistemas. Pagal savo įpročius galima sudaryti grafiką (dienai, savaitei, mėnesiui) ir sistema automatiškai nustatys ir palaikys reikiamą temperatūrą. Sumažins kai nieko nėra namuose arba naktį kai visi miega ir pakels temperatūrą ryte prieš pabundant. Jei yra toks poreikis arba didelis noras galima prisijungti prie namo sistemos internetu arba mobiliuoju telefonu ir pareguliuoti temperatūrą ar kitus parametrus dar prieš grįžtant namo. Tik reikia nepamiršti kad temperatūros keitimas yra inertiškas procesas J

Protingas temperatūros valdymas gali padėti sumažinti energijos sąnaudas, kas šiais laikais visiems tampa vis aktualiau.

Apšvietimo valdymas

Apie apšvietimą galima kalbėt daug. Apšvietimo valdymas ko gero labiausiai išvystyta, reklamuojama ir lengviausiai realizuojama protingo namo funkcija. Įvairių apšvietimo valdymo scenarijų skaičių riboja tik fantazija ir piniginių vienetų skaičius.

Paprasta ir gana dažnai naudojama funkcija – automatinis šviesų įjungimas arba išjungimas. Šviesos gali būti uždegamos arba išjungiamos atėjus (arba išėjus) į kambarį (judesys ar kitas daviklis) tam tikru paros metu arba atsitikus tam tikriems įvykiams namo sistemoje.

Dauguma protingo namo sistemų leidžia susidaryti profilius ar temas ir joms priskirti tam tikras šviestuvų grupes ir jų funkcijas. Tarkim temos "Rytas", "Vakarėlis", "Naktis". Vieno mygtuko paspaudimu galima įjungti reikiamą apšvietimą, nustatyti ryškumą ir t.t.

Namą taip pat galima suskirstyti zonomis ir tų zonų apšvietimą valdyti kartu.

Viena iš labiausiai man patinkančių funkcijų "Šviesos užgesinimas jei patalpoje nieko nėra". Ypatingai pasiteisina voniose, tualetuose ir kitose patalpose. Pas mane vaikai nuolat palieka šviesas įjungtas ir niekaip tu jų neišauklėsi, jie tiesio pamiršta J. Tad šita funkcija yra ne tik patogumo bet ir energijos taupymo priemonė.

Reiktų paminėti ir tai, kad protingo namo sistema bet kada leidžia keisti jungiklius kuriais įjungiamos arba išjungiamos šviesos. Tarkim aš turiu jungiklį prie lauko durų ir jis uždega šviesą lauke, bet laukia pasidariau judesio daviklį ir šis jungiklis man daugiau nebereikalingas, tad galiu su juo įjungti kažkokį kitą prietaisą (nebūtinai lempą)

Buitinių prietaisų valdymas

Apie buitinių prietaisų valdymą daug nekalbėsiu. Kol kas rinkoje nėra daug buitinių prietaisų su galimybe prijungti prie valdymo sistemų. Nors Japonai ir gamina šaldytuvą kuris pagal ant pakuočių užklijuotus RFID informuoja jog baigėsi sultys ar paseno pienas, arba skalbimo mašinas kurios keikiasi jai nori skalbti kartu medvilnę ir sintetiką. Apie tai kada nors vėliau po poros metų ir po krizės J

Iš buitinių prietaisų valdymo, dabar paminėsiu tik galimybę automatiškai įjungti ar išjungti į elektros lizdą įkištą prietaisą. Tokiu būdu galima bet kokį prietaisą įjungti arba išjungti telefonu ar kitomis priemonėmis. Jei augini pilvą ir tingi keltis gali kavos aparatą įjungti su distancinio valdymo pulteliu J аš pilvo dar neturiu J

Manau kad tikrai verta dėmesio yra galimybė išjungti pamirštus prietaisus telefonu. Ypač jei tas pamirštas prietaisas yra lygintuvas ar elektrinė viryklė.

Žaliuzių ir užuolaidų valdymas

Viena iš klasikinių protingo namo funkcijų tai automatinis užuolaidų ir žaliuzių (ypač apsauginių) valdymas. Žaliuzės gali automatiškai užsidaryti išvykus iš namų ar atsidaryti grįžus namo ir išjungus apsaugos sistemą. Kas dėl užuolaidų J tai aš į šią funkciją žiūriu su šypsena, gal ir įdomu pažaist, bet visgi sveika atkelt nuo lovos sėdynę, pajudėt ir užsitraukt užuolaidas pačiam J

Funkcijos neįgaliesiems ir pagyvenusiems žmonėms

Šią dalį funkcijų laikyčiau viena iš svarbiausių. Kai kuriose šalyse jos netgi įrengiamos valstybės lėšomis. Sistema gali automatiškai uždegti šviesas, nuleisti ar pakelti pakabinamas spinteles, priminti apie laiką išgerti vaistus, automatiškai siųsti aliarmą jei nėra name aktyvumo tam tikrą nustatytą laiką.

Saugumas

Apsaugos signalizacija

Į protingo namo sistemą galima integruoti ir namo apsaugos sistemą. Darbe susiduriu su saugai svarbiomis sistemomis, tad manau jog pilna integracija gali būti ne tik naudinga bet ir turėti tam tikrus pavojus. Savo name iš apsaugos sistemos į protingo namo sistemą perdavinėju tik sistemos būseną ir nesuteikiu protingo namo sistemai išjungti apsaugos sistemos. Manau kad tai būtų saugumo skylė.

Stebėjimo kameros

Stebėjimo kameros gali būti brangios ir gali būti paprasti pigiausios interneto kameros prijungtos prie bendros namo sistemos, kurie gali įrašinėti arba suteikti galimybę pasižiūrėti situaciją per internetą.

Avarinis išjungimas ir signalizacija

Gera ir svarbi funkcija, rekomenduočiau bent dalina realizuoti visiems. Name reikiamose vietose sumontuojami dujų nuotėkio, smalkių, dūmų ir vandens nuotėkio davikliai (yra ir vandens užšalimo davikliai J). Suveikus davikliams sistema automatiškai siunčia aliarmą nustatytiems pranešimų gavėjam, užsuka dujų ir vandentiekio sklendes. Galima pasiskolinti kai kurias funkcijas iš pramoninių pastatų automatizacijos: suveikus dujų ar priešgaisrinei signalizacijai, palikti tik minimalų apšvietimą, atrakinti duris (jei namuose kas nors yra)

Garažo ir kiemo vartų valdymas

Pavadinimas kalba pats už save J

Imitacija kad namuose kažkas yra

Dauguma protingo namo sistemų apsimokina pagal gyventojų įpročius ir pakankamai sėkmingai imituoja buvimą namuose. Įjungia ar išjungia šviesas, pakelia ar nuleidžia žaliuzes, ir tai atlieka ne chaotiškai, bet būtent pagal gyventojų papročius.

Keli galimi apsaugos scenarijai

Automatinis namo užrakinimas išvykstant

Nesunkiai galima realizuoti tokį apsaugos scenarijų:

  • Išvykdami iš namų įjungiame apsaugos sistemą. Sistema atlieka šiuos veiksmus:
    • Atjungiamas elektros tiekimas
    • Užsukamas vandentiekis
    • Užsukamos dujos
    • Uždaromi langai
    • Nuleidžiamos apsauginės žaliuzės
    • Paleidžia gyvenamo namo simuliacijos procesą

Grįžus gali būti vykdoma priešinga funkcija

Skambutis prie vartų (namuose nieko nėra)

  • Kažkas atėjo prie vartų ir paspaudė skambutį. Sistema atlieka šiuos veiksmus:
    • Siunčiamas pranešimas savininkui
    • Padaroma nuotrauka siunčiama su pranešimu
    • Vaizdas per video stebėjimo sistema
    • Savininkas gali būti sujungiamas su domofonu or kalbėtis su atėjusiu žmogumi tiesiai per mobilų telefoną

Pramogos

  • Garsas (muzika) visuose namuose iš centrinio šaltinio (galimybė padalinti pagal zonas)
  • Vaizdas (video) visuose namuose iš centrinio šaltinio
  • Televizija
  • Namų kinas
  • Centralizuota nuotraukų ir filmų ir mp3 ir visokio kitokio gėrio saugykla


Ateinant skaitmeninės televizijos erai vietinis (namo) televizijos tinklas darosi įdomus ne tik dėl patogumo, bet ir dėl finansinių sumetimų. Pastačius vieną namo TV (media) serverį galima pataupyti ant TV abonentų J bet apie tai kitą kartą.

Darbas namuose ir ryšiai

Dirbu ir esu IT, tad darbas namuose ir per mobiliuosius prietaisus yra jau neatsiejamas nuo mano gyvenimo. Tiksliau reiktų sakyt kad didelė dalis gyvenimo būtent ir yra tinkle. Tad čia kelios funkcijos užkietėjusiems IT J

  • Interneto ryšys bet kuriame kambaryje
  • Telefono ryšys bet kuriame kambaryje
  • Informacijos apie sąnaudas (skaitiklius pateikimas) – su šia funkcija Lietuvoj kol kas laaaabai blogai. Nori ar nenori teks bėgt į lauką dujų ir elektros skaitiklių pasižiūrėti.
    • Elektra
    • Vanduo
    • Dujos
  • Priminimai
    • Priminimas apie darbus
    • Priminimas apie mokesčius
    • Žadintuvai
  • Aliarmai (informacija apie bet kokį įvykį gali būti pateikta į pasirinktimis priemonėmis, pvz SMS, E-mail)
  • Sukaupiam pagrindinę dienos informaciją ir pateikiam kiekvieną dieną vartotojui patogia forma
    • Oro temperatūra
    • Orų prognozė
    • Gimtadieniai
    • Vardadieniai

Kiemas

Kieme galime taip pat šį bei tą paautomatizuoti ir pavaldyti:

  • Pamatuojam temperatūrą ir drėgnumą
  • Palaistom augalėlius (jei reikia)


Galima prigalvoti ir daugiau funkcijų, tačiau reikia pasirinkti tai kas tikrai reikalinga ir kuo naudosimės, neįrenginėti sistemos vien iš idėjos, nes tada sistemos kaina tikrai viršys namo kainą. Mano protingo namo sistemoje yra realizuota tik maža dalis iš išvardytų funkcijų (bet visada yra galimybė augti).

Bus daugiau.

  1. Kas yra protingas namas
  2. Technologijų apžvalga


15 komentarų:

m rašė...

wow. išsamus aprašymas.
kažką apie tokio vis mąstydavau, nors iki namo statymo dar daug daug metų :)
tik vienas klausimas. ar nesustreikuoja visa protingo namo sistema, jei kartais ar netgi dažnai dingsta elektra?

Simas K. rašė...

Aprasymas super. Bet man iskilo klausimai. Jei kas nors rimtai sustreikuos tokioje sistemoje, tai gali ivykti ir gan skaudzios nelaimes, del to, manau, nereikia uzsimirsti, kad turim galvas ant peciu. O del vaiku, uzmirstanciu isjungti sviesas, tai galiu pasakyti, kad jei mus kazkas isauklejo uzgesinti, tai ir juos imanoma isaukleti. Tokios sitemos tik pablogins situacija, nes vaikai prades neisjungineti sviesu ne tik namie, bet ir kur papuola... Kai kokie, nepykite uz issireiskima, atsilikeliai...

Aurimas rašė...

WOW

Unknown rašė...

Apie elektros dingimus ir technologiją parašysiu kažkada vėliau. Jei trumpai tai sistemos dažniausiai turi atsistatymo po elektros dingimo funkciją. arba yra paskirstytos, kas iš vis sumažina atskirų fragmentų atsijungimo riziką, bet apie tai vėliau. :)

Unknown rašė...

Simai,
Galvas ant pečių reikia būtinai turėti, be galvos ir dar su padedančiom sistemom galima patapt kopūstu :) Todėl ir sakau kad reikia imti tik tai kuo naudojiesi.

Dėl nelaimių galimybės aš kažkaip nesugebu sugalvot bent vieno realaus pavojaus. dauguma namų automatizavimo sprendimų kaip tik eleminuoja 220V kabelius iš namo, taip kad tikimybė būti nukrėstam tik sumažėja. Simai jei turi bent kokią pavojingą mintį parašyk panagrinėsim.

Virginijus T. rašė...

Geras straipsnis.
Apie media centrą namuose ir aš svajoju, dar tas namudinis "outlookas" su orais, gimtadieniais ir darbais būtų liux (kur nors virtuvėje sienoje displėjus kabotų su visa info).
Automatiniai dujų,vandens,elektros atjungėjai irgi mano mintyse.
O šiaip kada nors galėtum parašyti apie atskiras savo sistemos dalis ir orientacines jų kainas.

Gedis rašė...

Dėl protingo namo aš turiu savą filosofiją. Dauguma "automatizacijų" kurias reikia inicijuoti pačiam yra beprasmės. Pvz. vieno mygtuko paspaudimu išjungti šviesas, įjungti televizorių, media centrą ir t.t. Tai tik storina mūsų užpakalius bet vistiek reikalauja dėmesio. Automatizuoti apsimoka tik tai ko vėliau nebereikia valdyti, kas vyksta pagal iš anksto nustatytą scenarijų ar priklausomai nuo kažkokių jutiklių.

Unknown rašė...

Sutinku Inicijuoti procesa gali bet koks signalas nesvarbu ar zmogus paspaus mygtuka ar daviklis suveiks. Tikra automatizacija yra butent tada kai nereikia zmogaus isikisimo. pas mane pavyzdziui davikliai inicijuos sildymo sistemos veiksmus (pvz. voztuvu atsidarymas, temperaturos nustatymas). Kiti davikliai jungines sviesas koridoriuje ir sanmazguose, automatiskai ijungines ventiliatorius. Pagal laika taip pat automatiskai atliekami tam tikri veiksmai. Pavyzdziui kiekviena vakara jei nepakankamas dregnumas galima palaistyti veja kieme. Fantazijai cia ribu beveik nera :)

Gediminas rašė...

Kas liecia duju, vandens, elektros skaitliuku "nuemima", rekomenduociau paziureti i http://www.bwired.nl/ sprendima ;) Kas liecia elektra, tai Arduino + kruvos sensoriu pagalba galima netgi kaupti informacija apie elektros panaudojima atskirose zonose.

Unknown rašė...

Permečiau ir aš šį straipsniuką. Aš noėčiau pasidaryti šį tą bute. Elektros, vandens sunaudojo apskaitą, šilumos reguliavimą, apsaugos sistemą, ir apšvietimą. Net nežinau ką dar galėčiau ??

Vincas rašė...

Sveiki, noreciau susideti ismanias apsaugines zaliuzes,noreciau diena atidaryti budamas darbe, kad prisiltu namai, o vakare uzdaryti. Ka reiktu pasiruosti?

Anonimiškas rašė...

Laba diena,

namams noreciau nusipirkti apsaugines zaliuzes. Langu kiekis pakankamai didelis. Noreciau patarimo/infomracijos, kur geriau pirkti zaliuzes ir kokia gali buti preliminari apsauginiu zaliuziu kaina ?

Dekoju,
Jonas

Laimonas rašė...

Puikus straipsnis, turiu tik klausimą dėl saugumo kamerų. Kaip sakot ar apsimoka ir ar geras dalykas namų apsaugai yra veiksmo kameros? Ar jos visuomet suveikia ir ar nėra jokių kitų minusų? Ačiū!

Unknown rašė...

Labas. Pritariu daugumai, kad informacija labai informatyvi ir naudinga. Man, šiuo metu, aktualiausia pakeliami garažo vartai kaina. Gal kas turite kokių patarimų?

Karolis T. rašė...

Nors pats dirbu IT, nemanau, kad šiuolaikinis protingas namas vertas pastangų jį įrengt ir maintainint. Labai daug taškų, kuriuos reikės prižiūrėt, kad viektų, jie greit pasens, o namas statomas ilgam. Kaip hobis ok, jeigu tokie dalykai veža. Su arduino pasidaryt šiltnamio laistymą hidroponinei sistemai manau įdomesnis ir prasmingesnis užsiėmimas.