2013 m. gegužės 9 d., ketvirtadienis

Pirties projektas

Pirtis
Pirtis – apsišvarinimo vieta, dažnai neatsiejama nuo visuomeninio bendravimo, vadinamo pirties kultūra.[*]

Esame dideli pirties mėgėjai, todėl tik pradėjus namo projektavimą iš karto pradėjome galvoti ir apie pirtį. Iš pradžių galvojome pirtį įrengti name, tačiau šios minties atsisakėme.  Tai lėmė ir objektyvios ir nelabai priežastys ir prasidėjusi (o gal įpusėjusi) finansinė krizė ir dar daug kas.

Bene svarbiausios priežastys lėmusios pasirinkimą kur įrenginėti pirtį yra šios:Dėl keleto priežasčių:

  • Įrengiant pirtį namuose, reikės spręsti ir drėgmės klausimą. Sausa sauna kažkaip ne prie širdies, o papildomas drėgmės šaltinis mūriniame name manau nereikalingas;
  • Pirtis turi būti kūrenama malkomis;
  • Visokių sintetinių "infra" ir kitokių išsigimimų nepripažįstu;
  • Lietuviai mėgsta pirtis įrenginėti rūsiuose, nesiimu spręsti ar tai gerai ar blogai, bet pas mus rūsio nėra, tad tokia pagunda nekyla.
  • Nors geriausia į pirtį eiti be alaus, tačiau įrengus pirtį su pakankamo dydžio priepirčiu atskirame pastate, ten galima suorganizuoti ir nedidelį pasisėdėjimą, nelendant į namus.
  • Na ir šiaip man asmeniškai pirtis - tai medinis namelis atskirai nuo pagrindinio namo :)

Projektas

Mūsų suplanuota pirtis, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus (STR 1.01.07:2010), yra "I grupės nesudėtingas statinys". Didžiausias tokio statinio aukštis 5m, o plotas 50m2. Kanangi terasos į bendrą plotą neįsiskaičiuoja tai visai neblogas statinėlis gaunasi :) nors mes į šituos matmenis įtelpam ir taip.

Patalpų planas
Kas yra smagu, tai kad statant I grupės nesudėtingus statinius nei projekto rengti nei gauti statybą leidžiantį dokumentą neprivaloma (išimtis jei statom kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, valstybinėje žemėje). Na ir aišku jei statysim arčiau nei 3 metrai iki sklypo ribos reikės kaimynų sutikimo. Kaimynų sutikimas turi būti raštiškas, tačiau jo tvirtinti notariškai neprivaloma.

Kaip galima statyti statinį be projekto aš nelabai įsivaizduoju, net statant tupyklą ar šiltnamį vistiek pasipieši kaip atrodys tavo šedevras, kad ir ant laikraščio skiautės. Na gal tik Antoni Gaudí sugebėdavo lipdyt iškarto :)

Taigi projektėlį mes turim, iš tikro jis pragulėjo jau kelias žiemas pas mane stalčiuje, vis nebuvo galimybių įgyvendint kas sugalvota. Projektėlį paišė architektas Julius



Sienos

Amžinas klausimas - būti ar nebūti, tiksliau rastai ar karkasai :) Pagal mano filosofiją pirtelė turėtų būti rastinė. Rastinė pirtis yra visaip kaip gera - šilta, grąži, smagi, artima tradicijoms ir taip toliau ir panašiai (bla bla bla). Tačiau gyvenimas neidealus, jis yra toks koks yra ir koks turi būti :) Тodėl atsižvelgiant į aplinką, finansinius išteklius ir kitokius subjektyvumus pirtelė bus karkasinė.
Beje karkasinė pirtis prišyla greičiau negu rastinė

Pamatai

Pamatų planas
Ką darysim su pamatais? statysim ant akmenų? ant kaladžių? 
Šiek tiek pasvarstę, nusprendėme, kad pamatai bus poliniai, preliminarus darbinis brėžinys paveiksle. 
Dabar žiūrėdamas į brėžinį matau kad kairėje pusėje iš terasos sienutės pamato drąsiai galima išmesti viena polių, tikriausiai taip ir reiktų padaryt :) 




1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Attention-grabbing and motivating. Saunas are valuable. Want more information.   saunajournal.com