2008 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Vata ar ne vata ... o gal polistirolas ar koks neoporas ar da koks nors velnias...

Nuo pat pradžių buvau 100% įsitikinęs kad sienų apšiltinimui naudosime vatą. Iki pat šiandien vakaro tuo šventai tikėjau. Bet ... dabar jau nebežinau.
Sienos planuojamos tinkuotos (struktūra) o dalis kliejuota klinkerio plytelėmis. Taigi vat dėl šitų plytelių na ir dar dėl tinko, radosi specialistų patarimai visgi naudoti polistirolą. motyvas - ant jo geriau laikysis mano norimos apdailinės plytelės na ir tinkas kybos geriau... vat ir nebežinau...
Internete matau verda religinis karas tarp vatininku ir putplastininkų panašu kad surasti bent kiek labiau argumentuotą nuomonę nelabai pavyks. Vieni aiškina kad polistirolas dega iki negalėjimo kiti kad vata irgi ne ką mažiau - tuo tarpu mano kuklios chemijos žinios sufleruoja kad iš principo nedega nei vienas bet lydosi abu (tik prie skirtingų temperatūrų). Pelių gyvenimas polistirole ar akmens vatoj irgi neįtikina. Savo akim mačiau kaip jos graužia putplastį ir mačiau kaip suka lizdą ir gyvena stiklo vatoj ... na jei jau stiklo vatoj gyvena tai tikriausiai sėkmingai gyvens ir akmens...
Jei reiktų rinktis pagal kainą - imčiau aišku putplastį. bet tame name gyvensiu aš ir mano šeima tad dėl kokybės ir ekologijos sutikčiau ir sumokėti brangiau už tą nelaimingą apšiltinimo medžiagą.
Nors jei nervas nelaikys nupirksiu putplastį...

taigi būti ar ne būti vat klausimėlis!

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tai va man irgi ta pati dilema, vata ir polistirolas, nenoriu as to plistirolo visiskai (nekvepuoja, dega, chemija) bet architektas taip pat aiskina, kad polistirolas geriau.

Anonimiškas rašė...

na kaip cia pasakius, tarkim polistirolas yra ekologiskesnis uz stiklo vata, nes joje yra formaldehidu, aisku garu pralaidumas irgi visiskai kitoks. Galima manyti jog polistirolas nelaidus vandens garams, bet jo laidumas yra panasus i medzio, o pro murine siena jis dar mazesnis, tad patekes i polistirola jis greiciau isgaruos nei per siena, nu zodziu visi turi savo pliusu minusu. Reik ziuret pagal konkrecius produktus,ju fizikines savybes, o del vatos, as maniau ka jis ekologiskensis, bet patikekit, pacios akmens vatos daleles yra tokios alergiskos, kad baisu. Man paciam vasara teko deti akmens vata ir buvo labai karsta, tad issirenges dirbau, tai po 10 kvadratu nezinojau kas daros, pradejo vieska niezet ir isbere oda, tad, koks cia ekologiskumas. Tuo tarpu visos siltinimo medziagos gaminamos naudojant chemija, o jei norit ekologijos, statykite siaudini karkasini nama ;)
tai tiek kolegos, pagrbiai Darius